Τατζ Μαχάλ, μια ιστορία αγάπης που δεν την έσβησε ο χρόνος

Το Ταζ Μαχάλ (Taj Mahal) βρίσκεται στην πόλη Άγκρα της βόρειας Ινδίας. Κατασκευάστηκε από τον μογγόλο αυτοκράτορα Σαχ Γιαχάν Α’ τον 17ο αιώνα, στη μνήμη της συζύγου του Μουμτάζ Μαχάλ (εξ ου και Ταζ Μαχάλ).
Το Ταζ Μαχάλ δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά μια ωδή στον έρωτα.

Μουμτάζ Μαχάλ και Κουράμ

Λίγα λόγια για την ιστορία…
Στην Άγρα, της μακρινής Ανατολής ζούσε ένας πρίγκιπας που τον έλεγαν Κουράμ κι ο οποίος 15 χρονών ερωτεύτηκε μια πριγκίπισσα. Σύμφωνα με το θρύλο, οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν τυχαία και οι μοίρες τους ενώθηκαν για πάντα. Αφού πρώτα περίμεναν πέντε ολόκληρα χρόνια ώσπου να τους επιτραπεί να ιδωθούν, τελικά παντρεύτηκαν στα 1612. Η πριγκίπισσα κατά την τελετή του γάμου πήρε το όνομα Μουμτάζ Μαχάλ που σημαίνει «Η εκλεκτή του παλατιού». Ο πρίγκιπας ενθρονίστηκε στο βασίλειο το 1628 με το όνομα Σα Τζαχάν (Shah Jahan), που σημαίνει «Βασιλιάς του Κόσμου».

Taj_Mahal

Όμως η μοίρα το θέλησε έτσι ώστε η Μουμτάζ να μη μείνει στο θρόνο για πολύ καιρό. Αφού πρώτα χάρισε στον Σα Τζαχάν το 14ο παιδί του, πέθανε στα 1631 ήταν μόλις 39 ετών. Ο αυτοκράτορας, σύμφωνα με την ιστορία, πένθησε την Μουμτάζ για 2 χρόνια.

Taj_Mahal τη νύχτα

Ο Σα Τζαχάν αποφάσισε να χτίσει ένα μνημείο, ώστε ο κόσμος να μη μπορεί ποτέ να ξεχάσει τη Μουμτάζ. Ο αρχιτέκτονας δεν είναι γνωστός, ωστόσο το μνημείο συγκεντρώσει τους πιο αμύθητους θησαυρούς που μαζεύτηκαν ποτέ στην Άγρα, όπως, λευκό μάρμαρο, νεφρίτη, πολύτιμα πετράδια, ζαφείρια και άλλα.
Η κατασκευή άρχισε το 1631 και τελείωσε το 1648. Για την ανέγερσή του δούλεψαν 20.000 εργάτες και δαπανήθηκαν 32 εκατομμύρια ρουπία.

Taj_Mahal1

Όταν ολοκληρώθηκε, ένας χρυσός φράχτης τοποθετήθηκε γύρω από το φέρετρο, το οποίο -λένε- ο αυτοκράτορας το στόλισε με πέρλες και διαμάντια. Επίσης, τοποθέτησε 2.000 φρουρούς για να το φυλάνε.

Taj_Mahal3

Έπειτα από σχεδόν τέσσερις αιώνες, το Ταζ Μαχάλ συγκεντρώνει εκατομμύρια επισκέπτες και έχει χαρακτηριστεί πολύ ποιητικά “Ενα μοναχικό δάκρυ στο χρόνο…”

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο....μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.