Αφράτο Κέικ Δαμάσκηνου με Κρέμα Βανίλιας & Ψίχα

Ένα αρωματικό, αφράτο κέικ με ζουμερά δαμάσκηνα, κρεμώδη γέμιση βανίλιας και τραγανή ψίχα αμυγδάλου ή καρυδιού για τέλειο συνδυασμό γεύσεων!

Υλικά (Για ένα κέικ 8-10 μερίδες)

Για το κέικ:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 150 γρ. βούτυρο (μαλακό)
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 120 ml γάλα ή γιαούρτι
  • 200 γρ. δαμάσκηνα (ψιλοκομμένα)
  • 1 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι

Για την κρέμα βανίλιας:

  • 250 ml γάλα
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την επικάλυψη με ψίχα:

  • 80 γρ. αμύγδαλα ή καρύδια (ψιλοκομμένα)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή ή λευκή
  • 1 κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση

Βήμα 1: Προετοιμασία του Κέικ

  • Προθέρμανση του φούρνου στους 175°C και βουτύρωμα μιας φόρμας κέικ (20-22 εκ.).
  • Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
  • Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
  • Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  • Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το γιαούρτι/γάλα.
  • Ενσωματώνουμε το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύοντας απαλά.
  • Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα και ανακατεύουμε ελαφρά.

Βήμα 2: Ψήσιμο του Κέικ

  • Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο.
  • Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε.

Βήμα 3: Παρασκευή της Κρέμας Βανίλιας

  • Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αχνίσει.
  • Σε ένα μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.
  • Ρίχνουμε λίγο ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και επιστρέφουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα.
  • Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια.

Βήμα 4: Προετοιμασία της Ψίχας

  • Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε τα αμύγδαλα ή τα καρύδια με τη ζάχαρη και την κανέλα.

Βήμα 5: Συναρμολόγηση & Σερβίρισμα

  • Κόβουμε το κέικ στη μέση οριζόντια.
  • Απλώνουμε τη μισή κρέμα στη βάση και σκεπάζουμε με το πάνω κομμάτι.
  • Ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα από πάνω και πασπαλίζουμε με την ψίχα.
  • Σερβίρουμε αφού κρυώσει ελαφρώς!

Συμβουλές & Παραλλαγές

  • Εάν τα δαμάσκηνα είναι πολύ ξηρά, μουλιάστε τα σε λίγο ζεστό νερό ή λικέρ πριν τα χρησιμοποιήσετε.
  • Αντί για αμύγδαλα ή καρύδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φουντούκια ή καρύδα.
  • Για πιο υγρό αποτέλεσμα, προσθέστε 2 κ.σ. μέλι στο μείγμα του κέικ.
  • Αν θέλετε πιο ελαφριά εκδοχή, αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!