Αφράτο Κέικ Δαμάσκηνου με Κρέμα Βανίλιας & Ψίχα
Ένα αρωματικό, αφράτο κέικ με ζουμερά δαμάσκηνα, κρεμώδη γέμιση βανίλιας και τραγανή ψίχα αμυγδάλου ή καρυδιού για τέλειο συνδυασμό γεύσεων!
Υλικά (Για ένα κέικ 8-10 μερίδες)
Για το κέικ:
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 150 γρ. βούτυρο (μαλακό)
- 180 γρ. ζάχαρη
- 3 μεγάλα αυγά
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 120 ml γάλα ή γιαούρτι
- 200 γρ. δαμάσκηνα (ψιλοκομμένα)
- 1 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι
Για την κρέμα βανίλιας:
- 250 ml γάλα
- 2 κρόκοι αυγών
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη με ψίχα:
- 80 γρ. αμύγδαλα ή καρύδια (ψιλοκομμένα)
- 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή ή λευκή
- 1 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση
Βήμα 1: Προετοιμασία του Κέικ
- Προθέρμανση του φούρνου στους 175°C και βουτύρωμα μιας φόρμας κέικ (20-22 εκ.).
- Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
- Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το γιαούρτι/γάλα.
- Ενσωματώνουμε το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύοντας απαλά.
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα και ανακατεύουμε ελαφρά.
Βήμα 2: Ψήσιμο του Κέικ
- Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Ψήνουμε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο.
- Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε.
Βήμα 3: Παρασκευή της Κρέμας Βανίλιας
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αχνίσει.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.
- Ρίχνουμε λίγο ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και επιστρέφουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα.
- Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια.
Βήμα 4: Προετοιμασία της Ψίχας
- Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε τα αμύγδαλα ή τα καρύδια με τη ζάχαρη και την κανέλα.
Βήμα 5: Συναρμολόγηση & Σερβίρισμα
- Κόβουμε το κέικ στη μέση οριζόντια.
- Απλώνουμε τη μισή κρέμα στη βάση και σκεπάζουμε με το πάνω κομμάτι.
- Ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα από πάνω και πασπαλίζουμε με την ψίχα.
- Σερβίρουμε αφού κρυώσει ελαφρώς!
Συμβουλές & Παραλλαγές
- Εάν τα δαμάσκηνα είναι πολύ ξηρά, μουλιάστε τα σε λίγο ζεστό νερό ή λικέρ πριν τα χρησιμοποιήσετε.
- Αντί για αμύγδαλα ή καρύδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φουντούκια ή καρύδα.
- Για πιο υγρό αποτέλεσμα, προσθέστε 2 κ.σ. μέλι στο μείγμα του κέικ.
- Αν θέλετε πιο ελαφριά εκδοχή, αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!