Όταν ψάχνεις μια εναλλακτική που να χορταίνει, να είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, το ταπεινό λάχανο μεταμορφώνεται σε μια νέα vegan απόλαυση. Δοκίμασε αυτές τις δύο λαχταριστές vegan συνταγές με λάχανο και φακές, που υπόσχονται γεύση, θρέψη και ευκολία.
Γιατί να δοκιμάσεις λάχανο με φακές
Το λάχανο αποτελεί μια οικονομική και εύχρηστη βάση για άπειρους συνδυασμούς. Όταν το παντρεύεις με φακές, απογειώνεις τη διατροφική του αξία προσθέτοντας υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και γεύση που θα εντυπωσιάσει ακόμα και όσους αγαπούν το κρέας.
Αυτές οι vegan συνταγές είναι:
- Εύκολες και γρήγορες στην εκτέλεση,
- Γεμάτες με γεύση και αρώματα,
- Ιδανικές για όσους προσέχουν την διατροφή τους ή θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό,
- Με ευελιξία σε υλικά ώστε να προσαρμόσεις τη συνταγή σύμφωνα με τα γούστα σου.
Συνέχισε την ανάγνωση και μάθε πώς να φτιάξεις δύο πιάτα που θα αλλάξουν ότι πίστευες για το λάχανο.
Συνταγή 1: Πίτα με Λάχανο και Φακές
Υλικά
- 1/2 λάχανο (300γρ), ψιλοκομμένο
- 1 φλ. φακές (200γρ), ξεπλυμένες και μουλιασμένες για 30′
- 1/2 φλ. νερό (120ml)
- 1 φλ. αλεύρι ολικής (150γρ)
- Μπορείς να αντικαταστήσεις με αλεύρι ρεβιθιού ή όποιο άλλο θες
- 1 κ.σ. κάρυ
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
- Αλάτι
- Ψιλοκομμένος μαϊντανός
Βήματα Εκτέλεσης
- Ξεπλένεις καλά τις φακές και τις μουλιάζεις για μισή ώρα.
- Τις ξαναξεπλένεις και τις τοποθετείς σε μπλέντερ μαζί με το ψιλοκομμένο λάχανο και το νερό.
- Χτυπάς το μείγμα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο και το μεταφέρεις σε μπολ.
- Προσθέτεις το αλεύρι, τα μπαχαρικά, αλάτι και το μαϊντανό. Ανακατεύεις καλά μέχρι να ενωθούν όλα.
- Αφήνεις το μείγμα για 5 λεπτά να «ξεκουραστεί».
- Ζεσταίνεις ελαφρώς λαδωμένο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνεις μέσα το μείγμα.
- Μαγειρεύεις για 10 λεπτά.
- Αναποδογυρίζεις προσεκτικά, προσθέτεις λίγο νερό αν χρειάζεται και συνεχίζεις το μαγείρεμα άλλα 10 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Tip: Προσαρμόζεις τα μπαχαρικά και τα βότανα σύμφωνα με τις δικές σου προτιμήσεις για ακόμα πιο προσωπική γεύση.
Σερβίρισμα & Ιδέες
Συνδύασε αυτή τη vegan πίτα με φυτικό γιαούρτι, σάλτσα ή τη σως της επιλογής σου για φαγητό που «γεμίζει» και εντυπωσιάζει. Ακόμα και όσοι δεν είναι vegan, θα εκπλαγούν με το πόσο απολαυστικό μπορεί να γίνει!
Συνταγή 2: Ψητό Λάχανο με Φακές & Τραγανή Επικάλυψη Μπαγιάτικου Ψωμιού
Υλικά
Βάση
- 1 λάχανο (500γρ), ψιλοκομμένο
- 1 φλ. φακές (200γρ), ξεπλυμένες
- 2 φλ. ζωμό λαχανικών (470ml) ή νερό
- 1 κ.σ. σπόρους μάραθου
- Εναλλακτικά δοκίμασε γλυκάνισο, καραβίδα ή άνηθο
- 1/2 κ.γ. Κορεάτικες νιφάδες τσίλι
- Αλάτι, λάδι
Τραγανή επικάλυψη
- 2 φλ. φρέσκα τριμμένα ψίχουλα (120γρ)
- Για να τα φτιάξεις: χτύπησε ψωμί στο μούλτι μέχρι να γίνουν ψίχουλα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 1/2 κ.γ. νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 φλ. λιαστές τομάτες (50γρ)
Προετοιμασία Φακής
- Ξεπλένεις τις φακές και τις βράζεις σε ζωμό λαχανικών (ή νερό) για 10 λεπτά.
- Σκεπάζεις την κατσαρόλα με καπάκι και καθαρή πετσέτα για μερικά λεπτά πριν τις σερβίρεις.
- Αυτό βοηθά να απορροφήσουν τα υγρά και να μείνουν σπυρωτές, όχι νερουλές.
Ετοιμασία του Λάχανου
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°C.
- Βάζεις το λάχανο σε μεγάλο ταψί.
- Προσθέτεις τους σπόρους μάραθου, τις νιφάδες τσίλι και αλάτι.
- Κάνεις απαλό μασάζ στο λάχανο για 1 λεπτό για να μαλακώσει.
- Ψεκάζεις με λάδι.
- Ψήνεις για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Παρασκευή Τραγανής Επικάλυψης
- Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίξε το λάδι, το σκόρδο και τις νιφάδες τσίλι.
- Μαγειρεύεις σε χαμηλή φωτιά για 3 λεπτά.
- Προσθέτεις τα ψίχουλα ψωμιού και ανακατεύεις μέχρι να γίνουν τραγανά και χρυσαφένια.
- Προσθέτεις το ξύσμα λεμονιού και τις λιαστές τομάτες. Συνεχίζεις για 3 λεπτά ακόμα σε χαμηλή φωτιά.
Για να φτιάξεις τα ψίχουλα, χρησιμοποίησε οποιοδήποτε ψωμί (ακόμα κι αν είναι μπαγιάτικο) και χτύπησέ το στο μούλτι.
Στήσιμο Πιάτου & Σερβίρισμα
- Σερβίρεις τις φακές ως βάση στο πιάτο.
- Τοποθετείς το ψητό λάχανο από πάνω.
- Προσθέτεις μπόλικη τραγανή επικάλυψη με λιαστές τομάτες.
Χρήσιμα Tips και Υποκαταστάσεις Υλικών
- Αλεύρι: Το αλεύρι ολικής άλεσης μπορεί να αντικατασταθεί με αλεύρι ρεβιθιού ή όποιο προτιμάς.
- Μπαχαρικά: Προσάρμοσε μπαχαρικά και βότανα σύμφωνα με τις δικές σου γεύσεις. Δοκίμασε ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό.
- Σπόροι: Αν δεν έχεις μάραθο, βάλε γλυκάνισο, άνηθο ή καραβίδα.
- Ψίχουλα: Φτιάξε τα στο σπίτι με μπαγιάτικο ψωμί και μούλτι.
- Φακές: Πάντα άφησέ τες να «ξεκουραστούν» πριν το σερβίρισμα ώστε να είναι σπυρωτές και όχι υδαρές.