Πατάτες με ρεβίθια στο φούρνο: απλό, οικονομικό και απίθανα νόστιμο
Έχεις όρεξη για κάτι ζεστό, τραγανό και χορταστικό; Αυτή η συνταγή δείχνει έναν απίστευτα νόστιμο τρόπο να μαγειρέψεις πατάτες, με απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα. Μιλάμε για βραστές πατάτες που γίνονται κρεμώδης πουρές, καπνιστά ρεβίθια φούρνου και μια τραγανή, επικάλυψη από κορν φλέικς. Το αποτέλεσμα ψήνεται μέχρι να ροδίσει και κόβεται σε τετράγωνα, έτοιμα για σερβίρισμα.
Η συνταγή είναι vegan, οικονομική και φιλική για όλη την οικογένεια. Είναι ιδανική για καθημερινό τραπέζι, για ταπεράκι, ακόμα και για μπουφέ. Ακολουθούν εύκολες βήμα προς βήμα οδηγίες ώστε να πετύχεις την υφή και τη γεύση χωρίς κόπο. Και ναι, όλα γίνονται με λίγα υλικά και καθαρά, απλά αρώματα που αγαπάμε.
Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείς και πώς θα το φτιάξεις, με απλά βήματα και μικρά μυστικά για τέλειο αποτέλεσμα.
Υλικά
- Για τις πατάτες και τον πουρέ:
- Πατάτες, 1 kg
- Φυτικό βούτυρο, 1 κ.σ.
- Διατροφική μαγιά, 4 κ.σ.
- Μοσχοκάρυδο, 1/2 κ.γ.
- Φυτικό τυρί, 1 φλ. | 100 g
- Αλάτι, κατά προτίμηση
- Για τα καπνιστά ρεβίθια:
- Βρασμένα ρεβίθια κονσέρβα, 1 κονσέρβα στραγγισμένα
- Καπνιστή πάπρικα, 1 κ.γ.
- Καπνιστό σκόρδο, 1 κ.γ.
- Καγιέν, 1/4 κ.γ.
- Λάδι, 1 κ.σ.
- Αλάτι, κατά προτίμηση
- Για την επικάλυψη:
- κορν φλέικς Χωρίς ζάχαρη, αλεσμένα σε λεπτή σκόνη
Μπορείς να αντικαταστήσεις τα κορν φλέικς με φρυγανιά, κρακεράκια, πατατάκια ή αλεύρι αμυγδάλου.
Βήμα προς βήμα
Προετοιμασία πατάτας
Οι πατάτες είναι η βάση. Θέλουμε απλή, καθαρή γεύση και σωστή υφή.
- Καθάρισε τις πατάτες και κόψε τες σε ομοιόμορφα κομμάτια.
- Βάλε τες σε κατσαρόλα, πρόσθεσε νερό μέχρι να καλυφθούν και λίγο αλάτι.
- Βράσε σε μέτρια φωτιά και άφησε τες να σιγοβράσουν μέχρι να γίνουν τρυφερές. Σιγόβρασε μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με πιρούνι.
Μόλις είναι έτοιμες, στράγγισε τες καλά για να μην ποτίσει ο πουρές.
Καπνιστά ρεβίθια στο φούρνο
Εδώ μπαίνει όλη η νοστιμιά. Το καπνιστό άρωμα παντρεύεται με την κρέμα της πατάτας.
- Στράγγισε τα ρεβίθια και ρίξε τα σε ταψί.
- Πρόσθεσε καπνιστή πάπρικα, καπνιστό σκόρδο, καγιέν, αλάτι και λάδι. Ανακάτεψε καλά να καλυφθούν ομοιόμορφα.
- Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά, μέχρι να μυρίσουν όμορφα και να πάρουν χρώμα.
Πουρές πατάτας, κρεμώδης και νόστιμος
Στόχος μας ένας πλούσιος, φυτικός πουρές, έτοιμος να αγκαλιάσει τα ρεβίθια.
- Πρόσθεσε στις ζεστές, στραγγισμένες πατάτες:
- 1 κ.σ. φυτικό βούτυρο
- 4 κ.σ. διατροφική μαγιά
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- Αλάτι, κατά γούστο
- 100 g φυτικό τυρί
Ανακάτεψε και λιώσε τις πατάτες με πιρούνι ή χειροκίνητο εργαλείο πουρέ, μέχρι να πετύχεις την υφή που σου αρέσει.
- Προσοχή: μην χρησιμοποιήσεις μίξερ, ραβδομπλέντερ ή πολυκόφτη. Η υπερβολική επεξεργασία κάνει τις πατάτες κολλώδεις. Με το χέρι κρατάς την υφή βελούδινη και ευχάριστη.
Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι κρεμώδες, με ελαφριά αίσθηση τυριού και το ζεστό άρωμα του μοσχοκάρυδου.
Συναρμολόγηση και ψήσιμο
Τώρα ενώνουμε γεύσεις και υφές για να φτιάξουμε ένα χρυσό, τραγανό ταψί.
- Βγάλε τα ρεβίθια από τον φούρνο.
- Ρίξε τα μέσα στον πουρέ και ανακάτεψε απαλά. Θέλουμε να απλωθούν παντού χωρίς να λιώσουν.
- Λάδωσε ελαφρά το ταψί με σπρέι ή λίγες σταγόνες λάδι.
- Άλεσε τα φλέικς μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη. Μπορείς να τα βάλεις σε σακουλάκι και να τα τρίψεις με πλάστη ή να τα περάσεις από μούλτι.
Υποκατάστατα για την επικάλυψη:
- Φρυγανιά
- Κρακεράκια
- Πατατάκια
- Αλεύρι αμυγδάλου
Στρώσιμο στο ταψί:
- Πασπάλισε τη μισή ποσότητα των αλεσμένων κορν φλέικς στον πάτο του ταψιού. Θα δώσουν τραγανή βάση.
- Άπλωσε το μείγμα πατάτας και ρεβιθιών πάνω από τα κορν φλέικς. Ίσιωσε την επιφάνεια με σπάτουλα.
- Πασπάλισε από πάνω τα υπόλοιπα κορν φλέικς για χρυσαφένια κρούστα.
- Αν θέλεις, ράντισε με λίγο λάδι για έξτρα ροδοψήσιμο.
Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να μοσχομυρίσει η κουζίνα.
Άφησέ το να σταθεί για λίγα λεπτά πριν το κόψεις σε τετράγωνα. Έτσι δένει καλύτερα και κόβεται όμορφα.
Σερβίρισμα
Άφησε το ταψί να σταθεί για μερικά λεπτά, μετά κόψε σε τετράγωνα και σερβίρισε ζεστό. Συνοδεύεται όμορφα με μια πράσινη σαλάτα ή ντοματίνια με λίγο ξύδι. Απόλαυσε κάθε μπουκιά, είναι τόσο νόστιμο και άνετο φαγητό, ιδανικό για καθημερινό τραπέζι.
Τι θα γευτείς στο πιάτο
Η πρώτη μπουκιά είναι ζεστή και βελούδινη, με το μοσχοκάρυδο να δίνει γλύκα. Ακολουθεί το απαλό τυρένιο άγγιγμα της διατροφικής μαγιάς και του φυτικού τυριού. Μετά έρχεται το κλικ, τα ρεβίθια που ψήθηκαν με πάπρικα, σκόρδο και καγιέν, με εκείνη την απαλή καπνιστή αίσθηση που σε κάνει να θέλεις κι άλλο. Στο τέλος, η κρούστα από τα κορν φλέικς σπάει ευχάριστα και δένει την εμπειρία. Είναι απλό φαγητό, όμως κάθε στοιχείο έχει ρόλο.
Για ποια περίσταση ταιριάζει
- Γρήγορο οικογενειακό δείπνο.
- Έτοιμο γεύμα για 2 με 3 ημέρες.
- Μπουφές, όπου θες μερίδες που κόβονται καθαρά και σερβίρονται εύκολα.
- Παρέα με ταινία στον καναπέ, με μια μεγάλη σαλάτα δίπλα.
Συμπέρασμα
Από λίγες πατάτες και μια κονσέρβα ρεβίθια, φτιάχνεις ένα ταψί γεμάτο άρωμα, άνεση και απλή απόλαυση. Θυμήσου τα βασικά: μαλακές πατάτες, ήπιος χειροποίητος πουρές, ρεβίθια με καπνιστά μπαχαρικά, λεπτή τραγανή επικάλυψη και σωστό ψήσιμο. Άφησέ το λίγα λεπτά να σταθεί, κόψε σε τετράγωνα και σέρβιρε. Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, γράψε ένα σχόλιο ή την εμπειρία σου. Σε ευχαριστώ που διάβασες, καλές μαγειρικές και καλή απόλαυση!



