Πώς να Φτιάξετε Πολλά Τέλεια Αυγά Ποσέ για Όλη την Οικογένεια Χωρίς Άγχος!
Υπάρχουν εκείνα τα ήσυχα πρωινά του Σαββάτου που η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το τραπέζι, με μυρωδιές να γεμίζουν την κουζίνα και μικρές κουβέντες να μπλέκονται με το άρωμα του καφέ. Τότε είναι που τα αυγά ποσέ μπορούν να γίνουν ο πρωταγωνιστής ενός τέλειου οικογενειακού πρωινού. Όμως όταν τα στόματα είναι πολλά, η παραδοσιακή μέθοδος –ένα ένα– γίνεται… κουραστική. Εδώ έρχεται η μαγεία: μια δοκιμασμένη, απλή και ταυτόχρονα ευφυής τεχνική για να φτιάξετε πολλά αυγά ποσέ ταυτόχρονα!
Τι θα χρειαστείτε:
-
Σιλικονένιες φόρμες (αυτές που χρησιμοποιούνται συνήθως για cupcakes ή muffins)
-
Λαχανικό λάδι (ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο)
-
Φρέσκα αυγά
-
Αλάτι ή άλλα καρυκεύματα
-
Φαρδύ τηγάνι με καπάκι
-
Νερό
Το μυστικό στην απλότητα
Η διαδικασία είναι σχεδόν μαγική από την απλότητά της. Ξεκινάμε λαδώνοντας καλά τις σιλικονένιες φόρμες. Μην τσιγκουνευτείτε το λάδι –είναι αυτό που θα εξασφαλίσει πως τα αυγά δεν θα κολλήσουν και θα βγουν εύκολα με μία μόνο κίνηση.
Τα αυγά πάνε… φόρμα
Σπάμε προσεκτικά κάθε αυγό μέσα στη δική του φόρμα. Με αυτόν τον τρόπο ο κρόκος παραμένει ακέραιος, προστατευμένος από την άκρη της φόρμας, χωρίς να διαλυθεί. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο αλάτι, πιπέρι ή ακόμα και μυρωδικά όπως ρίγανη ή θρούμπι πάνω από το αυγό πριν το ψήσιμο.
Στη φωτιά με αγάπη
Γεμίζετε ένα μεγάλο τηγάνι με νερό, τόσο ώστε να καλύπτει περίπου μέχρι τη μέση τις φόρμες. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, τοποθετήστε τις φόρμες μέσα στο τηγάνι προσεκτικά. Κλείστε το τηγάνι με το καπάκι και αφήστε τα αυγά να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 4 λεπτά.
Μην ανησυχείτε αν δεν έχουν σφίξει εντελώς – ανοίξτε το καπάκι και ρίξτε μια ματιά. Αν χρειάζεται λίγο παραπάνω, αφήστε τα για άλλο 1 λεπτό. Η θερμοκρασία μέσα στο τηγάνι είναι τέτοια που τα αυγά θα ψηθούν ομοιόμορφα, χωρίς να σκληρύνουν.
Πρωινό με φαντασία
Όταν τα αυγά είναι έτοιμα, μπορείτε να τα σερβίρετε μέσα στις ίδιες φόρμες – ειδικά αν έχετε παιδιά, αυτό γίνεται πολύ διασκεδαστικό. Με ένα κουταλάκι, κάθε μικρός… γευσιγνώστης μπορεί να απολαύσει το δικό του αυγό! Για τους ενήλικες, μπορείτε να τα αναποδογυρίσετε σε ένα πιάτο, να τα συνοδεύσετε με φρυγανισμένο ψωμί, φρέσκα λαχανικά ή αβοκάντο.
Ποικιλία και παραλλαγές
Αυτό που κάνει αυτή τη μέθοδο ακόμα πιο γοητευτική είναι η ευελιξία της. Ιδού μερικές ιδέες:
-
Με τυρί και λαχανικά: Βάλτε λίγη φέτα ή τριμμένη παρμεζάνα μαζί με ψιλοκομμένες πιπεριές μέσα στη φόρμα πριν το αυγό.
-
Πικάντικα: Προσθέστε μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα για μια πιο τολμηρή γεύση.
-
Με αλλαντικά: Λίγα κομματάκια μπέικον ή γαλοπούλα δίνουν αμέσως άλλη διάσταση.
-
Αρωματικά: Δεντρολίβανο, θυμάρι ή βασιλικός μπορούν να κάνουν τα αυγά σας αρωματική απόλαυση.
Γιατί αυτή η μέθοδος δουλεύει;
Εκτός του ότι είναι πρακτική, αυτή η μέθοδος εξασφαλίζει πως όλα τα αυγά ψήνονται με τον ίδιο τρόπο. Δεν χρειάζεται να στέκεστε πάνω από κατσαρόλες να ελέγχετε το κάθε ένα. Είναι επίσης ασφαλής, ιδιαίτερα αν έχετε μικρά παιδιά στην κουζίνα – χωρίς πιτσιλιές και καυτές κατσαρόλες.
Μια ιδέα για brunch
Αν ετοιμάζετε brunch με φίλους ή μια ιδιαίτερη οικογενειακή στιγμή, αυτή η συνταγή είναι ιδανική. Μπορείτε να ετοιμάσετε 10-12 αυγά ταυτόχρονα χωρίς καθυστέρηση. Σκεφτείτε ένα τραπέζι γεμάτο με:
-
Φέτες από φρέσκο ψωμί
-
Σαλάτα με ρόκα και ντοματίνια
-
Γιαούρτι με βότανα
-
Κρύο τσάι ή φυσικούς χυμούς
-
Και φυσικά, τα λαχταριστά αυγά ποσέ σας!
Συμβουλές για τέλεια αποτελέσματα:
-
Λάδι, λάδι, λάδι! Μην ξεχνάτε να λαδώσετε καλά τις φόρμες. Είναι το κλειδί για τέλεια αυγά χωρίς ταλαιπωρία.
-
Χαμηλή φωτιά: Αν η φωτιά είναι δυνατή, τα αυγά μπορεί να σκληρύνουν πολύ γρήγορα.
-
Μικρά τεμάχια: Αν το τηγάνι σας είναι μικρό, φτιάξτε λίγα λίγα – η μέθοδος είναι γρήγορη και δεν θα σας κουράσει.
-
Αποθήκευση: Αν περισσέψουν, φυλάξτε τα στο ψυγείο και ξαναζεστάνετε τα σε μπεν μαρί – δεν θα χάσουν τίποτα από τη γεύση τους!
Κλείνοντας
Μερικές φορές, η απλότητα κρύβει την ευφυΐα. Και αυτή η μέθοδος για αυγά ποσέ είναι η απόδειξη. Είναι ένας τρόπος να μαγειρεύετε με αγάπη, χωρίς άγχος, με δημιουργικότητα και φροντίδα. Ιδανικός για οικογένειες, φίλους, ακόμα και για εσάς που θέλετε να καλομάθετε τον εαυτό σας.
Δοκιμάστε το, πειραματιστείτε, μοιραστείτε και – πάνω από όλα – απολαύστε!