10 Καθημερινά Πράγματα που Πληγώνουν τα Συναισθήματα του Σκύλου σας
Γνωρίζατε ότι οι καθημερινές σας συνήθειες μπορεί να πληγώνουν τα συναισθήματα του σκύλου σας περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε; Έρευνες δείχνουν ότι οι σκύλοι έχουν συναισθηματική νοημοσύνη αντίστοιχη με ενός παιδιού δύο ετών — πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να νιώσουν χαρά, λύπη και ακόμη και πληγωμένα συναισθήματα.
Ας δούμε 10 καθημερινές συμπεριφορές που ίσως κάνετε άθελά σας και μπορεί να ραγίσουν την καρδιά του αγαπημένου σας τετράποδου φίλου.
1. Ασυνέπεια
Οι σκύλοι είναι πλάσματα της συνήθειας και ευδοκιμούν σε περιβάλλον με ρουτίνα και προβλεψιμότητα. Η ασυνέπεια δημιουργεί σύγχυση και άγχος. Ένα σταθερό «κοπάδι» έχει ξεκάθαρο και συνεπή ηγέτη, κάτι που προσφέρει ασφάλεια. Εμείς είμαστε οι αρχηγοί τους και οφείλουμε να προσφέρουμε σταθερότητα και καθοδήγηση. Η συνέπεια στο φαγητό και τη βόλτα τους βοηθά να νιώθουν ασφαλείς και ήρεμοι.
2. Το να τους τρίβετε τη μύτη
Πολλοί ιδιοκτήτες τρίβουν τη μύτη του σκύλου τους σε «ατυχήματα» μέσα στο σπίτι ως τιμωρία. Αυτή η πρακτική είναι αναποτελεσματική και επιβλαβής για τη σχέση σας. Φανταστείτε να κάνετε ένα λάθος και κάποιος να σας τρίβει το πρόσωπο σε αυτό – ταπεινωτικό, έτσι δεν είναι; Οι σκύλοι νιώθουν το ίδιο. Αντί για τιμωρία, χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση. Ένα σταθερό «όχι» είναι αρκετό αν τους πιάσετε επ’ αυτοφώρω. Αν το ανακαλύψετε αργότερα, καθαρίστε χωρίς δράμα.
3. Το χάιδεμα στο κεφάλι
Πολλοί πιστεύουν ότι το χάιδεμα στο κεφάλι είναι ένδειξη αγάπης, όμως οι περισσότεροι σκύλοι το βρίσκουν ενοχλητικό ή απειλητικό. Το κεφάλι είναι ευαίσθητο και η ξαφνική προσέγγιση από πάνω μπορεί να προκαλέσει άγχος, ειδικά σε φοβισμένους σκύλους. Αντί για το κεφάλι, χαϊδέψτε το στήθος, τους ώμους ή τη βάση της ουράς. Δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας: αν γέρνει προς εσάς, γλείφει το χέρι σας ή κουνά την ουρά του, πιθανότατα απολαμβάνει την επαφή.
4. Οι φωνές
Φανταστείτε κάποιον να σας φωνάζει συνεχώς – τρομακτικό, σωστά; Οι σκύλοι βιώνουν την ίδια αγωνία όταν φωνάζουμε. Δεν καταλαβαίνουν τα λόγια, αλλά το θυμό στον τόνο της φωνής. Αυτό μπορεί να βλάψει την εμπιστοσύνη και το δεσμό σας. Αντί για φωνές, χρησιμοποιήστε έναν σταθερό αλλά ήρεμο τόνο. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι θετική εμπειρία και για τους δύο.
5. Το να μην τους δίνετε σημασία
Οι σκύλοι είναι κοινωνικά όντα. Έχουν ανάγκη από παιχνίδι, προσοχή και νοητική διέγερση. Η έλλειψη αυτών μπορεί να οδηγήσει σε μοναξιά, βαρεμάρα και κατάθλιψη. Όπως ένας άνθρωπος που περνά τη μέρα του μόνος, έτσι και ένας σκύλος που αγνοείται μπορεί να νιώσει παραμελημένος. Δώστε τους χρόνο για βόλτες, παιχνίδια και αγκαλιές. Ένας σκύλος που κουράζεται είναι ένας ευτυχισμένος σκύλος.
6. Το να γελάτε με τους φόβους τους
Όταν οι σκύλοι φοβούνται (π.χ. από κεραυνούς ή την ηλεκτρική σκούπα), δεν πρέπει να γελάμε. Αντιλαμβάνονται το γέλιο σαν κοροϊδία, κάτι που μπορεί να εντείνει το άγχος τους και να κλονίσει την εμπιστοσύνη τους. Αντί γι’ αυτό, δείξτε κατανόηση. Μιλήστε τους ήρεμα, προσφέρετε ένα ασφαλές μέρος και, αν χρειαστεί, ζητήστε βοήθεια από ειδικό συμπεριφοράς.
7. Το να τους παίρνετε το φαγητό
Το να παίρνετε το φαγητό από τον σκύλο σας ενώ τρώει μπορεί να τον κάνει να νιώσει ανασφαλής. Το φαγητό είναι πολύτιμος πόρος για εκείνον, ακόμη και αν είναι κατοικίδιο και όχι άγριο ζώο. Αντί για τιμωρία, μάθετε του την εντολή «άστο» με θετική ενίσχυση. Έτσι ενισχύετε την εμπιστοσύνη και προλαμβάνετε επιθετικές συμπεριφορές γύρω από το φαγητό.
8. Το να τους σπρώχνετε
Όταν σπρώχνουμε έναν σκύλο που αναζητά προσοχή, εκείνος το εκλαμβάνει ως απόρριψη. Οι σκύλοι αντλούν ασφάλεια από τη σωματική επαφή και τα σπρωξίματα μπορούν να πληγώσουν την αυτοπεποίθησή τους. Αν είναι υπερβολικά απαιτητικοί, καθοδηγήστε τους με λεκτικές εντολές και ενισχύστε τη σωστή συμπεριφορά αντί να τους απομακρύνετε με το χέρι.
9. Το να αγνοείτε τα «χτυπήματα» με την πατούσα
Όταν ο σκύλος σας σας χτυπά με την πατούσα του, προσπαθεί να επικοινωνήσει. Ίσως ζητά φαγητό, παιχνίδι ή απλά μια αγκαλιά. Αγνοώντας αυτά τα σήματα, είναι σαν να αγνοείτε την κλήση ενός φίλου. Η συνεχής αγνόησή μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και προβληματικές συμπεριφορές. Παρατηρήστε και ανταποκριθείτε στις ανάγκες του με στοργή.
10. Η χρήση του κλουβιού ως τιμωρία
Το κλουβί πρέπει να είναι καταφύγιο, όχι φυλακή. Αν το χρησιμοποιείτε ως τιμωρία, ο σκύλος θα το συνδέσει με αρνητικά συναισθήματα. Οι σκύλοι είναι από τη φύση τους ζώα της φωλιάς και το κλουβί μπορεί να τους προσφέρει ασφάλεια – εφόσον το συνδέσουν με θετικά ερεθίσματα, όπως λιχουδιές και παιχνίδια. Ποτέ μην τους αναγκάζετε να μπουν μέσα. Αντίθετα, ενθαρρύνετέ τους με επιβράβευση.
Αν θέλετε ο σκύλος σας να είναι ευτυχισμένος, ξεκινήστε με την κατανόηση και την αγάπη. Ένας καλά ενημερωμένος ιδιοκτήτης είναι το θεμέλιο για μια ισορροπημένη και ευτυχισμένη σκυλίσια ζωή.