Κοτόπουλο Γκορντον μπλου – Νόστιμο, ζουμερό και εύκολοΚοτόπουλο Γκορντον μπλου – Νόστιμο, ζουμερό και εύκολο

Αν λαχταράτε ένα πιάτο που ισορροπεί τέλεια μεταξύ τραγανού, αλμυρού και γεμάτου τυρένιου αρώματος, το Κοτόπουλο Γκορντόν Μπλου είναι η ιδανική επιλογή. Αυτή η κλασική συνταγή, που προέρχεται από την Ελβετία, αποτελείται από ζουμερά φιλέτα κοτόπουλου γεμισμένα με πλούσιο ελβετικό τυρί και καπνιστό ζαμπόν, πανέ και ψημένα μέχρι να ροδίσουν. Είναι εντυπωσιακό πιάτο που ταιριάζει ιδανικά για βραδινά τραπέζια, αλλά είναι εκπληκτικά απλό στην προετοιμασία.

Φανταστείτε να κόβετε ένα τέλεια ψημένο φιλέτο κοτόπουλου και να ξεχειλίζει το λιωμένο τυρί, αποκαλύπτοντας γευστικά στρώματα. Ο συνδυασμός των γεύσεων είναι μια έκρηξη απόλαυσης – ιδανικό για οικογενειακά γεύματα ή ξεχωριστές περιστάσεις.

Γιατί να το Δοκιμάσετε

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγαπήσετε το Κοτόπουλο Γκορντόν Μπλου. Εκτός από τη μοναδική του γεύση, προσφέρει ποικιλία υφών: τραγανή κρούστα από παξιμάδι πανκό, τρυφερό κοτόπουλο, λιωμένο τυρί και πλούσιο ζαμπόν. Μπορείτε να το προσαρμόσετε ανάλογα με τις διατροφικές σας ανάγκες, αλλάζοντας το τυρί ή χρησιμοποιώντας γαλοπούλα για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.

Φτιάχνοντάς το στο σπίτι, ελέγχετε την ποιότητα των υλικών, εξασφαλίζοντας θρεπτικότητα και γεύση. Επιπλέον, μπορείτε να το ετοιμάσετε από πριν, ιδανικό για τραπεζώματα ή καθημερινά οικογενειακά γεύματα.

Υλικά

Για να φτιάξετε αυτό το πεντανόστιμο Κοτόπουλο Γκορντόν Μπλου, θα χρειαστείτε:

  • ¼ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 μεγάλο αυγό

  • 1 φλιτζάνι παξιμάδι πανκό

  • 2 μεγάλα φιλέτα στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλο και πέτσα

  • 4 φέτες ζαμπόν τύπου Μπλακ Φόρεστ

  • 4 φέτες ελβετικό τυρί (π.χ. Έμενταλ ή Γκρυγιέρ)

Κοτόπουλο Γκορντον μπλου – Νόστιμο, ζουμερό και εύκολο

Πώς να Φτιάξετε Κοτόπουλο Γκορντόν Μπλου

Βήμα 1: Ετοιμάστε το Κοτόπουλο

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C. Τοποθετήστε τα φιλέτα κοτόπουλου ανάμεσα σε δύο φύλλα πλαστικής μεμβράνης ή λαδόκολλας. Με ένα σφυρί κρέατος ή πλάστη, χτυπήστε απαλά ώστε να έχουν ομοιόμορφο πάχος περίπου 1,5 εκ.

Βήμα 2: Ετοιμάστε τη Γέμιση

Απλώστε πάνω από κάθε φιλέτο 2 φέτες ζαμπόν ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια. Προσθέστε 2 φέτες ελβετικό τυρί πάνω από το ζαμπόν.

Βήμα 3: Ρολάρετε και Στερεώστε

Τυλίξτε προσεκτικά κάθε φιλέτο σε ρολό ξεκινώντας από τη μία άκρη. Στερεώστε με οδοντογλυφίδες ώστε να μη χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο.

Βήμα 4: Στήστε το Σταθμό Πανέ

Σε ένα ρηχό πιάτο βάλτε το αλεύρι. Σε δεύτερο πιάτο χτυπήστε το αυγό. Σε τρίτο πιάτο τοποθετήστε το πανκό.

Βήμα 5: Πανάρετε το Κοτόπουλο

Περάστε τα ρολά πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος από το πανκό, πατώντας τα ελαφρώς ώστε να κολλήσει καλά η κρούστα.

Βήμα 6: Ψήσιμο

Τοποθετήστε τα ρολά σε ταψί με λαδόκολλα, με την ένωση προς τα κάτω. Ψήστε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να φτάσει η εσωτερική θερμοκρασία τους στους 74°C και να ροδίσει η κρούστα.

Βήμα 7: Σερβίρισμα

Αφήστε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά. Αφαιρέστε τις οδοντογλυφίδες και κόψτε σε φέτες. Σερβίρετε ζεστό, με σαλάτα ή λαχανικά.

Χρήσιμες Συμβουλές

  • Για πιο έντονη γεύση, αλείψτε μουστάρδα Ντιζόν στο φιλέτο πριν τη γέμιση.

  • Χτυπήστε το κοτόπουλο ομοιόμορφα για σωστό ψήσιμο.

  • Αν θέλετε πλουσιότερη γεύση, προτιμήστε γραβιέρα.

  • Ψεκάστε ελαφρά με σπρέι λαδιού το ρολό πριν το ψήσιμο για έξτρα τραγανότητα.

Παραλλαγές και Προσαρμογές

  • Αντικαταστήστε το ζαμπόν με γαλοπούλα ή προσούτο.

  • Δοκιμάστε τυριά όπως τσένταρ, μοτσαρέλα ή πιπεράτο.

  • Προσθέστε μυρωδικά στο πανκό όπως μαϊντανό ή θυμάρι.

  • Για gluten-free εκδοχή, χρησιμοποιήστε αλεύρι και πανκό χωρίς γλουτένη.