Το Zalipie είναι ένα χωριό στη νοτιοανατολική Πολωνία, 68 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας της περιοχής της Κρακοβίας, που είναι γνωστή για τα υπέροχα ζωγραφισμένα σπίτια του.
Η παράδοση της διακόσμησης τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό των σπιτιών προέρχεται από το τέλος του 19ου αιώνα, όταν ντεμοντέ καμινάδες αντικαταστάθηκαν με νέες. Οι παλαιότερες  κάμινοι είχαν λίγο περισσότερο από μια τρύπα στην οροφή για να διώχνουν τον καπνό, η οποία είχε οδηγήσει σε ανεπαρκή μαύρισμα των τοίχων από την κάπνα.
Προκειμένου να καλύψουν τους αντιαισθητικούς τοίχους οι γυναίκες των σπιτιών άρχισαν να ζωγραφίζουν πάνω από τα σημεία της κάπνας με ασβέστη. Αργότερα, αυτοί οι ασβεστωμένοι τοίχοι έγιναν σκηνικά για περισσότερα άψογα σχέδια. Χρησιμοποιώντας συνθέσεις λουλουδιών, οι γυναίκες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην διακόσμηση των μεγάλων φούρνων. Επίσης, ζωγραφισμένες γιρλάντες λουλουδιών κάτω από τις εικόνες και γύρω από τα παράθυρα και τις πόρτες. Σύντομα άρχισαν να ζωγραφίζουν και το εξωτερικό των σπιτιών προσφαίροντας έτσι μιας μοναδικής αισθητικής ομορφιά. Απλαύστε τα….

Zalipie, Το ζωγραφισμένο Χωριό1 Zalipie, Το ζωγραφισμένο Χωριό2 Zalipie, Το ζωγραφισμένο Χωριό3 Zalipie, Το ζωγραφισμένο Χωριό4 Zalipie, Το ζωγραφισμένο Χωριό5 Zalipie, Το ζωγραφισμένο Χωριό6 Zalipie, Το ζωγραφισμένο Χωριό7 Zalipie, Το ζωγραφισμένο Χωριό8 Zalipie, Το ζωγραφισμένο Χωριό9 Zalipie, Το ζωγραφισμένο Χωριό